Ulaşım araçları

İstanbul, karayolu, raylı ve füniküler sistemleri ve deniz ulaşım hizmetleri ile geniş bir toplu taşıma ağına sahiptir.

Toplu taşıma

Dünyanın En Hızlı Büyüyen Metro Hattı: Metro İstanbul

İstanbul genelinde 262,15 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır. Toplam sistem içerisinde 183,15 km. uzunluğundaki 16 hat ile her gün 2 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır. Raylı sistem yatırımlarının hızlanması ve yeni hatların devreye alınması ile hizmet ağı sürekli büyüyen Metro İstanbul, yolcu odaklı anlayış ile hizmet kalitesini sürekli geliştirmektedir. Dünya standartlarında, hızlı ve efektif ulaşım hizmetleri sunan, ulaşım teknolojilerini sürekli geliştiren, AR-GE’ye ve insan kaynaklarına sürekli yatırım yapan Metro İstanbul, İstanbul’u geleceğe taşıma hedefiyle çalışmalarına devam etmektedir.

Toplu Taşımanın Sembolü: Tramvay

İstanbul’da tramvay inşaatı Kostantin Karapano Efendi’ye verilen imtiyaz neticesinde gerçekleşti ve ilk hat 31 Temmuz 1871 tarihinde Azapkapı-Beşiktaş arasında, Tophane’de yapılan törenle hizmete açıldı. Elektrikli tramvayların günümüzdeki temsilcisi ve canlı örneği olan nostaljik tramvay Taksim-Tünel arasında 1.870 metrelik hat üzerinde günde 2 bin 500 yolcu taşıyarak  1990 yılının sonlarında Taksim-Tünel arasında tekrar işletmeye alınan nostaljik tramvay, sadece İstiklal Caddesi ve Beyoğlu’nun değil İstanbul’un, hatta Türkiye’nin simgesi haline gelmiştir. Nostaljik tramvay halen Taksim-Tünel arasında 1.870 metrelik hat üzerinde günde 2 bin 500 yolcu ya hizmet vermektedir.

Dünyanın En Eski İkinci Metro Hattı: Tünel

Londra’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel’in oluşum hikayesi Fransız mühendis Eugene Henri Gavand’ın girişimiyle başlar. Tünel yapım çalışmaları 30 Haziran 1871’de başlar. Temmuz 1872’de İngiliz uyruklu “The Metropolitan Railway Of Constantinople From Galata to Pera” adlı şirketin tescili yapılır. Tünel, 17 Ocak 1875’te hizmete alınır. 350 beygir gücündeki elektrikli sistemiyle 573 metrelik mesafeyi 90 saniyede aşan Tünel, 16 metre boyunda iki vagonuyla bir seferde 170 kişiyi taşır. Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında İstanbulluların vazgeçilmezi olan Tünel, her gün sessiz adımlarla Karaköy ile Beyoğlu’nu birbirine bağlarken yolcularına en kısa, en keyifli ve en samimi yolculuğu sunar.

İstanbul'un Tekerlekli Metrosu: Metrobüs

Söğütlüçeşme – Beylikdüzü Sondurak güzergâhında ilerleyen ve gidiş ve geliş olmak üzere iki şeritli yoldan oluşan sistemin toplam uzunluğu 52 km’dir. 37’si Avrupa, 7’si Anadolu yakasında olmak üzere toplam 44 istasyondan oluşan sistemde, metrobüs araçları, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinden geçerek şehrin Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirine bağlar. Kesintisiz, tek bir yol üzerinde seferlerin gerçekleştiği sistemde, farklı istasyonlar arasında sefer gerçekleştiren 8 farklı hat bulunmaktadır.

Dünyanın Yeni “İpek Yolu”: Marmaray

Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul’un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşam ve kentsel ulaşım imkânları sunulabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış, elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasitesiyle ihtiyaçlara göre dizayn edilmiş bir demiryolu projesidir. Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlamak amacıyla yapılmıştır. Marmaray, Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı banliyo hatlarının iyileştirilmesi ve Marmaray Tüneli ile birbirine bağlanması ile hayata geçirilmiştir. İkinci etabın 12 Mart 2019 tarihinde tamamlanmasıyla 76,6 km uzunluğundaki hat 43 istasyonla hizmet vermektedir.

İstanbul’un Simgesi: Şehir Hatları

Şehir Hatları, 1851 yılında kurulan Şirket-i Hayriye’nin efsanevi geçmişini sahiplenerek sürdürdüğü deniz taşımacılığında, Türkiye’nin lider ve yenilikçi kuruluşu olarak günümüzde de tarihe not düşüyor. Şehir Hatları, bugün 50 iskele, 28 vapurla günde ortalama 600 sefer gerçekleştiren, yılda 40 milyon civarında yolcunun taşımacılığını yapıyor. Özellikle, İstanbul halkının Şehir Hatları vapurlarıyla büyülü İstanbul Boğazı, Haliç ve Adalar hattı üzerinde, martılar ile tarihi ve kültürel yapıların görüntüleri eşliğinde katıldıkları seferler, yaşamlarında unutulmaz hoş izler bırakıyor. İstanbul’un sembolü olan Şehir Hatları vapurları tarihi serüvenine devam ediyor. Şarkılar ve filmlere konu olan bu yolculuklar, kuşaktan kuşağa sözlü ve yazılı olarak aktarılıyor.

Taksi

İstanbul’da bulunan taksiler sarı renkli olup tepelerinde “TAKSİ” işareti bulunmaktadır. Genellikle şehir merkezinde kolaylıkla bulunan taksilere çeşitli uygulamalar ve duraklardan da ulaşabilirsiniz. Taksi aracılığıyla yapacağınız ulaşımlarda taksimetreyi takip ederek ödenecek ücreti görebilirsiniz.

İki Kıta Arasındaki En Kısa Yol: Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli, dünyada deniz altından geçen ilk iki katlı karayolu tüneli. Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayan tünel, basit bir trafik çözümü olmanın çok ötesinde anlamlara sahip. Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâha yayılıyor. Böylece bir kıtadan diğerine sadece 15 dakikada ulaşıyorsunuz.

İstanbulkart

“İstanbulkart” içinde 28 farklı uygulamayı barındırabilen, farklı elektronik para uygulamalarıyla çeşitli iş modelleri geliştirmeye müsait, örnek bir şehir kartı olarak tasarlanmıştır. BELBİM, yetkili elektronik para kuruluşu olarak, “İstanbulkart”ın toplu ulaşımda kullanılan bilet olma niteliğini, ulaşım dışındaki alanlarda da kullanılabilen bir elektronik para kartına dönüştürmüştür. Böylece nakitsiz işlem yapılabilmesi, dijital paraya geçişin hızlandırılması ve ödemelerin kolaylaştırılmasına yönelik faaliyetler için ilk adım atılmıştır. Bu dönüşüm ile İstanbulkart, alışverişlerde, taksilerde, ödeme merkezlerinde vb. daha birçok alanda, nakit paraya dokunmadan harcama yapılabilmesini mümkün kılan bir alt yapıya sahip olmuştur.

Haritalar

İstanbul Maps

Istanbul City Center
Istanbul Congress Valley

Airport District

Asian Side
Taksim-Maslak

İstanbul Ticaret Odası Ek Hizmet Binası Hobyar Mah. Seyhulislam Hayri Efendi Cad. No:14 K:6 Fatih – 34112 İstanbul

Çalışma saatleri:
Pzt – Cma: 9:00 – 17:30

Bizi takip edin